20.01.2019.

Inče, asistenti dr Uroš Kovačević, Darko Stanojević i Miloš Vasić učestvovaće od 9. do 13. aprila na Electric Vehicles Europe 2018 u Berlinu. Utiske sa skupa preneće na predstojećem Maintenanceforum.net, koji će se u organizaciji Mašinskog fakulteta održati od 24. do 26. maja u Beogradu.

O perspektivama razvoja električnih vozila i prateće infrastrukture u Srbiji  na skupu su govorili i direktor  GSP Beograd Željko Milković,  predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila dr Miloš Petrović, predstavnici Privredne komore Srbije i dr.

Ovogodišnji sajam automobila otvorio je ministar zaštite životne sredine RS Goran Trivan. Izražavajući zadovoljstvo što Sajam automobila prvi put otvara neko ko se bavi ekologijom, ministar je rekao da je to jasan znak da se u ovoj oblasti nešto bitno menja:

Za razliku od sveta, u kome se mnogo toga već promenilo, pitanje je kojom brzinom teku promene u Srbiji, ali smo bar na dobrom putu. Iako za svetom kasnimo bar 25 godina, ohrabruje činjenica da držimo do automobilske industrije, ali i da imamo od koga da naučimo ako samo „pogledamo preko ograde“. Nemamo izbora, moramo da se uklopimo u novo vreme, ali automobili moraju da budu ekološki prihvatljivi, rekao je Trivan. Napominjući da električni ili hibridni automobili predstavljaju budućnost i da kasne svi oni koji to nisu shvatili, Goran Trivan je rekao da će Ministarstvo na čijem je čelu razmotriti načine da se pomogne ovom segmentu automobilske industrije.

Pod sloganom “Glavni u gradu” ovogodišnji Sajam automobila okupio je 306 izlagača iz dvadesetak zemalja, predstavio 34 automobilska brenda sa 41 premijerom ili sasvim novim modelom automobila, koje je vodeća svetska produkcija lansirala u proteklih godinu dana.

 

(Izvor: Mašinski fakultet)